Parodontitis
Bij u is geconstateerd dat uw tandvlees (ernstig) ontstoken is. Waarschijnlijk bent u aan ons doorverwezen door uw eigen tandarts. Of bent u zelf op zoek gegaan naar een betrouwbare mondhygiëniste. Omdat u een tandvleesontsteking heeft is het verstandig deze zo snel mogelijk te behandelen. Indien deze ontsteking niet behandeld wordt zal de aanwezige infectie zich gaan uitbreiden en het kaakbot rondom de tanden en kiezen (verder) aantasten.
Deze infectie wordt parodontitis genoemd. Door de parodontitis kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan en uitvallen. Tevens zorgt de parodontitis voor ontstekingen rond implantaten waardoor deze op den duur verloren kunnen gaan.
Uit recent onderzoek blijkt echter dat parodontitis, naast eerdergenoemde tandheelkundige problemen, in verband wordt gebracht met een breed scala aan medische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes.
Hoe is de parodontitis bij u ontstaan? Er zijn een aantal belangrijke factoren die hierbij meespelen: de samenstelling van bacteriën in uw mond, roken, stress, systemische ziekten, genetische aanleg en niet te vergeten de mondhygiëne. Deze vele factoren maken parodontitis tot een complexe aandoening.
Door middel van een parodontale behandeling kan de infectie bestreden worden.
Parodontitis is een chronische ziekte: Het zal nooit meer helemaal verdwijnen. Wel kan de situatie stabiliseren en zelfs verbeteren. Dit vereist een goede nazorg. Het is voor uw gezondheid van groot belang dat u de adviezen van de tandarts en mondhygiëniste opvolgt. Dit betekent dat u dagelijks een zo goed mogelijke mondhygiëne hanteert en om de zoveel maanden (afhankelijk van de ernst van de parodontitis) bij de mondhygiëniste komt voor het reinigen van uw gebit. Over het algemeen geldt: hoe beter u zelf de mondhygiëne bijhoudt, hoe minder vaak u bij de mondhygiëniste komt.